Menu ☰
acupunctuur

Acupunctuur

Om u lichamelijk en geestelijk in balans te brengen

Wat is acupunctuur? De alternatieve geneeswijze acupunctuur stamt uit de Chinese geneeskunde en heeft een lange geschiedenis. De Chinese geneeskunde heeft als uitgangspunt dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Oorspronkelijk is acupunctuur bedoeld als preventieve geneeswijze. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als oplossing voor uiteenlopende lichamelijke klachten.

Werkwijze

Acupunctuur is gericht op het in balans brengen van de energie in het lichaam. Door dunne naalden in de huid aan te brengen, die ongeveer twintig tot dertig minuten blijven zitten, kunnen de energiestromen beïnvloed worden. Hierdoor kunnen blokkades in de stromen verholpen worden of kan de kwaliteit van de energie verhoogd worden. Hieruit wordt meteen de geneeswijze van de Chinezen duidelijk: er wordt gefocust op de balans in het lichaam, een andere benadering dan in de Westerse cultuur. Tevens worden de geestelijke gesteldheid en omgevingsfactoren meegenomen in de behandeling van de klachten.

Enkele voorbeelden van klachten:

Acupunctuur kan worden ingezet bij de meest uiteenlopende klachten.

Zie ook een paar wetenschappelijke onderzoeken:

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
slapeloosheid
overgangsklachten

Meridianen in de acupunctuur

De energiestromen in het lichaam worden de meridianen genoemd. Hierdoor stroomt de lichaamsenergie, die zich zo naar alle organen kan bewegen. Op de meridianen liggen bepaalde acupunctuurpunten. Op deze punten worden de naalden aangebracht, zodat de energie beïnvloed kan worden. In de meridianen kan te veel of te weinig energie aanwezig zijn of het kan geblokkeerd worden. Deze problemen kunnen met acupunctuur opgelost worden.

Doet het geen pijn?

De meeste mensen voelen een heel licht prikje bij het inbrengen van de naalden. Maar echt pijn doet het niet. Nadat de naalden zijn aangebracht, kun je een tintelend of warm gevoel ervaren. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt dit gevoel Qi genoemd. Het betekent dat de energie in het lichaam is aangeboord door de naald.

Welke vormen van acupunctuur gebruik ik?

Naast de klassieke vorm van acupunctuur (TCM Traditional Chinese Medicine) beoefen ik ook de balansmethode van dr. Tan. Als mensen bang zijn voor naalden, kan ik de low-level-laser gebruiken.