Diarree of verstopping bij baby’s: het leidt vaak tot wanhoop bij de jonge ouders en zorgt soms voor slapeloze nachten.
Diarree
Meestal gaat diarree binnen een paar dagen vanzelf over. Bij baby’s en jonge kinderen is het wel belangrijk om alert te zijn op verschijnselen van uitdroging.
Diarree is geen ziekte op zich, maar het gevolg van iets wat in het lichaam van je baby gebeurt. Dit zijn mogelijke oorzaken als je kind dunne, waterige poep heeft:
- Bacteriën, parasieten of virussen
Diarree kan ontstaan door bacteriën of parasieten. Maar in de meeste gevallen komt het door een virus dat een darminfectie veroorzaakt, beter bekend als buikgriep. Dit virus kan via de mond in de darmen van je baby terechtkomen door het eten van bedorven voedsel, via besmet drinkwater of door contact met mensen die het virus al hebben. In de darmen veroorzaakt het virus een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht uit het voedsel opnemen. Omdat het vocht in de darmen blijft zitten, wordt de ontlasting dunner en waterig. - Verkoudheid
Bij baby’s kunnen verkoudheidsvirussen soms diarree veroorzaken.
- Eerste tandjes
Ook als de eerste tanden doorkomen, kan je baby diarree hebben. - Voedselintolerantie
Heeft je baby chronisch last van diarree? Mogelijk heeft hij een voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor gluten of koemelk. Vermoed je dat je kind hier last van heeft, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
Verstopping
Een verstopping van de darmen wordt ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Iedere baby heeft hier weleens last van. Er blijft ontlasting vastzitten in de darmen, wat uitdroogt en hard wordt. Dit zorgt voor verstopping en is heel onprettig voor een kindje. De harde ontlasting gaat vaak gepaard met vervelende darmkrampjes waar een baby veel last van kan hebben. Waardoor ontstaat dit en kun je zelf obstipatie bij je baby verhelpen?
Er zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen in je voeding. De darmen halen deze voedingsstoffen en het vocht uit de voeding. Wat vervolgens overblijft, is ontlasting. Omdat de darmen van een baby nog niet optimaal ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat de ontlasting langere tijd blijft zitten. Hierdoor droogt het uit en wordt het hard. Heeft je baby minder dan twee poepluiers per week? Dan is het mogelijk dat hij last heeft van verstopping. Het gaat hierbij dan wel om harde en droge ontlasting.
Iedere baby is anders en dat geldt ook voor zijn ontlasting. Hoe vaak een baby een poepluier heeft, is dan ook heel verschillend. Zo heeft de ene baby meerdere keren op een dag een poepluier en de ander slechts enkele keren per week. Dit hangt ook af van hoe oud je baby is en wat hij op een dag eet en drinkt.
Wat kun je zelf doen bij diarree of obstipatie bij baby’s?
Hieronder een aantal video’s van Floor Tuinstra, In Nederland is zij de grondlegster van baby voetreflexologie. Ik heb het geluk door haar opgeleid te zijn in dit vakgebied.
Als u met uw kindje bij mij komt voor een behandeling, geef ik u tips mee hoe u zelf de voetjes van uw baby kunt masseren. Ik geef ook workshops waarbij ik u 3 massages aanleer gericht op de spijsvertering, beter slapen en het algemeen welzijn van de baby.
Massage op darmgebied
voetreflexologie