Menu ☰
fibromyalgie

Fibromyalgie

fibromyalgie symptomen? voetreflexologie en acupunctuur geven veel verbetering

Fibromyalgie symptomen: chronische vermoeidheid, stramme spieren en slapeloze nachten zijn enkele symptomen van fibromyalgie. Voetreflex-totaal in Terneuzen biedt meerdere vormen van alternatieve geneeswijzen aan, waardoor de klachten draaglijker worden.

Fibromyalgie Symptomen:

Pijn in de spieren

Pijn in de nek en schouders kunnen leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Bij fibromyalgie is spierpijn vaak continu aanwezig, hoewel de intensiteit kan fluctueren van dag tot dag én in de loop van de dag. De pijn wordt beschreven als een stekende of brandende pijn en omdat spieren ook pijnlijk zijn bij bewegen, worden ook stijve gewrichten en spieren genoemd als symptoom.

Spierpijn en stijfheid worden soms erger na een lange periode in dezelfde houding, bijvoorbeeld bij het wakker worden na een nacht slaap. De symptomen kunnen bij de een verbeteren bij fysieke activiteit, terwijl het bij de ander zelfs de mildste beweging leidt tot meer pijn. Daarnaast kunnen de symptomen erger worden als je meer angstig of gestresst bent, of met veranderingen in de weersomstandigheden.

Men denkt dat de symptomen van pijn bij patiënten die lijden aan fibromyalgie ontstaat als gevolg van een abnormale gevoeligheid voor pijn in de spieren en zachte weefsels. Soms is zelfs de meest zachte aanraking van de spieren of per ongeluk stoten al aanleiding voor veel pijn. Deze pijn is niet in verhouding tot de ernst van het letsel en blijft soms veel langer hangen dan dat je normaliter zou verwachten.

Slaapproblemen en vermoeidheid

De meeste mensen met fibromyalgie klagen dat ze snel moe zijn en ervaren extreme vermoeidheid. Ondanks de vermoeidheid hebben veel patiënten ook last van slapeloosheid. Sommigen hebben moeite in slaap te vallen vinden of slapen niet goed door. De meesten vinden dat ze niet wakker worden met uitgerust gevoel. En dat is vervelend!

Concentratie en geheugen

De extreme vermoeidheid en het ervaren van een slechte nachtrust zullen niet helpen voor een goede concentratie en het geheugen. Mensen met fibromyalgie kunnen moeite hebben onthouden van namen hebben en kunnen zich maar voor een korte tijd goed concentreren. Ze vergeten vaak waar ze voorwerpen zoals sleutels of portemonnee hebt neergelegd en hebben soms zelfs moeite met het leren van nieuwe taken en vaardigheden.

Spijsvertering

Mensen met fibromyalgie hebben soms ook last een hele reeks van spijsverteringsklachten. Deze kunnen bestaan ​​uit:

 • moeite met slikken
 • opgeblazen gevoel in de maag
 • oprispingen en winderigheid
 • maagkrampen
 • diarree
 • obstipatie

Deze symptomen vormen een patroon dat lijkt op het prikkelbare darmsyndroom (PDS).
Een gemeenschappelijke factor in deze symptomen lijkt het optreden van spierspasmen in het spijsverteringskanaal, maar voedselintolerantie kan ook een oorzaak zijn van deze spijsverteringsklachten.

Andere fibromyalgie-symptomen

Mensen met fibromyalgie hebben vaak ook last van een reeks van andere klachten. Deze treden in het algemeen minder op dan de hierboven beschreven symptomen, maar zijn wel typerend voor het fibromyalgie-syndroom:

 • Angstig, prikkelbaar, gemakkelijk gestresst, onnodig piekeren of depressie.
 • Koude handen en koude voeten.
 • Tintelingen of gevoelloosheid van de handen en voeten.
 • Rusteloze benen syndroom (RLS) wordt ervaren door tot 20% van de mensen die lijden aan fibromyalgie. Dit is een aandoening waarbij de benen zich ongemakkelijk voelen en de behoefte hebben aan constante beweging of massage.
 • Sommige mensen met fibromyalgie hebben vaker aandrang naar het toilet te moeten om vaker te plassen. Dit verschijnsel wordt waargenomen bij beide geslachten en lijkt niet gerelateerd te zijn aan de prostaat, zoals een vergrote prostaat bij een man boven 45 jaar.

Het stellen van een diagnose:

Voor artsen is het een complex proces om vast te stellen of een patiënt fibromyalgie heeft, omdat de symptomen lijken op die van andere veelvoorkomende aandoeningen. Het is ook niet aan te tonen via röntgenfoto’s of bloedonderzoek, dus zal de arts andere aandoeningen eerst moeten uit sluiten.
Hij zal in eerste instantie proberen de fibromyalgie te behandelen met pijnstilling, als desondanks klachten toch blijven bestaan of zelf toenemen, wordt de patiënt meestal doorverwezen naar de reumatoloog.

Wanneer 11 van de bekende 18 tenderpoints pijnlijk  zijn, betekent dit, dat deze persoon aan fibromyalgie lijdt.  (de fibromyalgietest).
Hiernaast  tref je 9 tenderpoints aan: deze doen zowel links als rechts  pijn (9 x 2=18 tenderpoints).

 

Fibromyalgie is echter goed te behandelen op alternatieve wijze. Vaak is de ziekte een gevolg van meerdere factoren, zoals verzuring van het lichaam, onverwerkte trauma’s, perfectionisme (en geen nee durven zeggen),….

 

Lees hier meer over mijn praktijk

De consulten worden grotendeels vergoed door uw aanvullende ziektekostenverzekering.Klik hier voor de tarieven van een voetreflexbehandeling en de vergoedingen van de verzekeraars.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan hier contact