Menu ☰
guasha verwijdert afvalstoffen

Guasha

verwijdert afvalstoffen en verbetert de doorbloeding

Wat is guasha?

Guasha verwijdert afvalstoffen: Het is een eeuwenoude schraap-techniek-massage. Guasha betekent letterlijk: schrapen van ziekten ontstaan door geblokkeerde / gestagneerde energie.
Gua = schrapen, Sha = ophoping.

Hoe ga ik te werk bij guasha?

Er wordt een speciale kruidenolie op de huid aangebracht. Deze olie wordt gebruikt om de huid te beschermen zodat deze niet beschadigt.
Deze olie zorgt ook voor een betere doorbloeding, verzachting van pijn en het opheffen van stagnaties. Met een jade-steen wordt er krachtig over de huid gestreken/gewreven. Dit noemen we schrapen.Door de druk van het schrapen komt er een soort zuiging onder de huid in het bindweefsel. De afvalstoffen worden zo omhoog gebracht. Guasha verwijdert dus de afvalstoffen en verbetert de doorbloeding

Wat is het nut van guasha?

Het verwijdert de opgeslagen afvalstoffen op plaatsen waar het niet hoort en zorgt voor een betere doorstroming van bloed en energie. Guasha heeft een diep reinigend effect op het hele lichaam.

· bevordert de bloedsomloop
· ontgift en ontzuurt
· stimuleert het immuunsysteem
· neemt blokkades en pijn weg
· stimuleert de werking van de organen
· regenereert en revitaliseert
· vermindert stress, moeheid en burn-out
· brengt emoties opnieuw in evenwicht
· ontspant en bevordert helderheid van geest
· zet het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan

Bij welke klachten is guasha aan te raden?

Het is zeer geschikt voor hardnekkige en langdurige klachten, maar heeft zeker ook nut bij acute klachten! Eigenlijk bij alle pijnklachten ten gevolge van verzuring.
Het lichaam dumpt de niet-afgevoerde afvalstoffen op plaatsen in ons lichaam waar ze zo weinig mogelijk schade veroorzaken. Dit lijkt een slimme oplossing van het lichaam omdat je er op korte termijn geen tot weinig last van zult hebben. Maar op de lange termijn kunnen deze gedumpte afvalstoffen wel voor klachten en ziektes zorgen. Denk aan pijn, moeheid, hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten, reumatische aandoeningen, astma etc.

Waardoor hebben we zoveel afvalstoffen in ons lichaam?

Afvalstoffen komen in ons lichaam door stress, voeding, medicatie,  alcohol, roken, milieuvervuiling, straling, elektrosmog (TV, pc, mobiel) etc.

Het lichaam heeft het dus best druk om dit elke dag via de urine, zweet en ontlasting af te voeren.
Een deel lukt wel, maar omdat er dagelijks zoveel afvalstoffen binnen komen, lukt het niet om alles af te breken en af te voeren, waardoor verzuring optreedt.
Verzuring kan ook ontstaan door extra belasting van de spieren (topsport), door herhaaldelijk verkeerde belasting van bepaalde  spieren (computermuis) of  door langdurige stress (vooral in schouders en nek).
Dr. Reckweg, grondlegger van de homotoxicologie, beschrijft 6 fasen van verzuring.

Waardoor ontstaan die rode vlekken bij guasha?

Onzichtbare stagnaties in het lichaam verschijnen zichtbaar op de huid. Het zijn afvalstoffen die opgeslagen zijn in het bindweefsel, de spieren en de gewrichten. Dit gebeurt als het lichaam niet meer in staat is om alle afvalstoffen via het lymfesysteem af te voeren. Het bindweefsel slibt dicht, de spieren verzuren en de gewrichten gaan ontsteken. De  energie (qi)  kan niet meer goed stromen, waardoor  je ontzettend veel klachten krijgen.

Door het schrapen wordt de huid rood op plaatsen waar veel afvalstoffen of blokkades zitten. Dan verschijnen verkleuringen en/of bloeduitstortingen. Dit heet Sha. Deze verkleuringen kunnen lichtrood zijn, maar ook donkerrood, blauw, paars en zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe chronischer/ouder de stoornis/klacht.

De verkleuring is niks anders dan vrijgekomen afvalstoffen vermengt met een beetje bloed. Op een plek waar afvalstoffen zitten, zijn de haarvaten zwak en bloedvaten broos. Door de wrijving van de schraper over de huid zullen deze haarvaten in de vervuilde gebieden knappen en een druppel bloed afgeven. Daarna sluit de haarvat weer.

Dit bloed komt in het zachte bindweefsel (tussen de huid en het spierweefsel). Omdat er in het bindweefsel geen bloed hoort te zitten, wordt het immuunsysteem geactiveerd om het bloed en de afvalstoffen af te voeren. Wanneer de toplaag schoner is geworden, heeft het lichaam de mogelijkheid om afvalstoffen uit dieper gelegen lagen naar de oppervlakte te brengen. Hierdoor zullen de inwendige organen ook schoner worden.

Het effect van de behandeling is overigens niet af te meten aan de hoeveelheid Sha die verschijnt. Ook als er geen Sha verschijnt wordt er een proces van vrijkomen van afvalstoffen in werking gezet.

Wanneer guasha combineren met cupping?

Ook  cupping  verwijdert afvalstoffen en verbetert de doorbloeding. Voor grote oppervlaktes is cupping handiger, voor lichaamsdelen met rondingen waar cups zich moeilijk vasthechten (zoals nek en schouders) is guasha een zeer goede aanvulling.

Wetenschappelijk onderzoek (pubmed) bevestigt dat guasha in combinatie met wet-cupping helpt bij hoge bloeddruk