Het belangrijkste verschil met gewone cupping (of dry cupping) is dat er bij Hijama bloed wordt afgezogen door oppervlakkige incisies in de huid aan te brengen.
Het ziet er op de foto gruwelijk uit, maar het is niet pijnlijk. Integendeel, het brengt vaak enorme verlichting bij pijnklachten en er is wetenschappelijk bewijs dat het helpt bij te hoge bloeddruk.
Ook bij hevige rug- of schouderpijn is de bloedcupping een goede optie. Doorgaans doe ik eerst gewone cupping, indien dit niet helpt ga ik in overleg met de cliënt over tot bloedcupping (ook wet cupping genoemd).
Hijama, genezing voor elke ziekte. Helend en aangeraden door de profeet Sunnah
- Hijama heeft vanuit de Islam een belangrijke plaats in de geneeskunde. De overleveringen/hadiths over Hijama zijn talrijk en niet alleen werd het aanbevolen maar het werd zelfs bevolen door de Engelen aan de profeet (vrede zij met hem).
- “Allah heeft geen ziekte neergezonden of Hij heeft er ook een genezing voor neergezonden.” (Saheeh Muslim – 2204)
“Hijama is zeker één van de beste behandelingen.” (Jami’ at-Tirmidhi – 1278)
Hijama van vrouw bij vrouw
Voor de vrouwen die in de overgang zitten is het zeer aanbevolen om Hijama te verrichten, omdat hun lichaam niet meer menstrueert raakt het de schadelijke stoffen niet kwijt en deze kunnen voor vele problemen zorgen.
Vanuit de Islam is het niet toegelaten dat vrouwen worden behandeld door mannen. Bovendien vinden vrouwen het ook aangenamer om door mij (als vrouw van 60) behandeld te worden.
Voor alle duidelijkheid wil ik er wel aan toevoegen dat ik zelf geen Moslima ben en geen Turks spreek. Ik respecteer wel alle geloofsovertuigingen.
Contra-indicaties voor Hijama
In onderstaande gevallen is het raadzaam om geen Hijama te ondergaan
- je hoge koorts hebt
- je zwanger bent of borstvoeding geeft
- je bloedverdunners slikt
- je te weinig bloedplaatjes hebt
- je problemen met de bloedvaten hebt
- je last hebt van extreme moeheid of uitputting
- je bloedarmoede hebt
- je een chronische huidziekte hebt
- je een bloedaandoening hebt, zoals hemofilie, bloedkanker
Na de Hijama behandeling:
- Meteen na de behandeling wordt het aangeraden de patiënt een glas water te laten drinken waarin pure honing is opgelost, dit is goed voor het aanmaken van bloed en geeft kracht aan de patiënt.
- De patiënt mag gedurende 24-uur de volgende zaken niet:
- Geen melk of melkproducten, zoals boter, kaas enz.
- Geen koude dranken die in de koelkast hebben gezeten, zoete dranken mag men drinken zolang ze niet in de koelkast hebben gelegen maar op kamertemperatuur, verder mag men deze 24 uur niet teveel drinken.
- Geen gemeenschap gedurende 24 uur na de behandeling, Ibn Hajr praat er in Al-Fath Al-Baari over dat de Profeet(vrede zij met hem) Hijama deed terwijl hij vastte, dus overdag en gemeenschap was toen niet toegestaan.
- Geen zware arbeid.
- Men mag zichzelf niet opwinden, boos worden enz.
- gedurende 24 uur geen douche nemen, de wudu mag men wel gewoon verrichten.
- Uitkijken voor de kou, maar ook weer niet teveel kleding aan dat een persoon erin stikt. De kleding mag ook niet strak zitten zodat het de bloedsomloop vertraagt of bekneld.
- Makkelijk verteerbaar voedsel eten zoals groente, fruit, het is aanbevolen om de eerste 24 uur na de Hijama sla met veel azijn te eten, honing opgelost in water te drinken, men mag absoluut geen melk drinken omdat dit de bloeddruk verhoogt en een persoon dan ziek kan worden van de Hijama.
- Het is aanbevolen de eerste 24 uur na de behandeling geen vlees te eten, kippenvlees of vis is wel toegestaan.
- De plekken waarop Hijama is gedaan niet blootstellen aan lucht zodat er geen infecties plaats vinden.
- Verder mag men de eerste 3 uur geen zout of pittig eten nuttigen.
- Het kan zijn dat de dag na Hijama de persoon een wat hogere temperatuur krijgt of een gevoel van warmte, dit is normaal en zal snel weggaan
- Ook kan het zijn dat wanneer mensen Hijama op de rug verrichten, ze last kunnen krijgen van diarree, ook dit is normaal en zal zelf weggaan.