Menu ☰
moxatherapie bij stuitligging

Moxatherapie bij stuitligging

kan een externe stuitdraai, stuitbevalling of keizersnede voorkomen

Moxatherapie wordt al eeuwenlang toegepast bij stuitligging. Het kan een externe stuitdraai, stuitbevalling of keizersnede voorkomen.

Wat is moxa?

Moxa is een kruid (bijvoetkruid of Artemisia Vulgaris) waarmee bepaalde punten gestimuleerd worden door warmte. Deze warmte wordt verkregen door een brandende moxastaaf boven de huid of de naald te houden. De meeste mensen ervaren dit als heel aangenaam.

Werkwijze:

Als acupuncturiste verwarm ik acupunctuurpunt Blaas 67 met een moxastick. Vanuit  mijn achtergrond als voetreflexologe masseer ik vervolgens de voeten op een manier die de baarmoeder ontspant en het draaien van het kind stimuleert.
Daarna leer ik u hoe u thuis de moxabehandeling zelf kunt uitvoeren (of uw partner). Dit moet gedurende 10 dagen dagelijks aan beide voeten 20 minuten worden herhaald.
Ook als de baby in de goede positie is gedraaid, moet men dit toch 10 dagen volhouden, om te voorkomen dat de baby terugdraait. De tijd mag dan wel worden gehalveerd. (Bron: Debra Betts)

Nederlands onderzoek naar de werking van moxatherapie bij stuitligging.

Dr. Ineke van den Berg heeft in 2010 in het Erasmus Medisch Centrum een onderzoek gedaan naar de moxatherapie bij stuitligging. Ze concludeert dat moxa-therapie bij 33 weken zwangerschapsduur leidt tot beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34%).  lees hier haar gehele onderzoek    (moxatherapie wordt in hoofdstuk 7 beschreven)
Wilt u een filmpje bekijken over moxatherapie bij stuitligging

Is moxa veilig?

De behandeling met moxa is niet pijnlijk, niet belastend voor de moeder en de baby en veilig. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de veiligheid, waaruit geen bijwerkingen of risico’s kwamen. Het is uiteraard wel erg belangrijk dat de gloeiende moxa-staaf niet in aanraking komt met de huid, kleding of ander brandbaar materiaal.

Contra-indicaties voor moxatherapie bij stuitligging

Omdat in de volgende gevallen moxatherapie verboden is, voer ik dit alleen uit nadat u dit heeft overlegd met de gynecoloog of verloskundige.

 • Placenta ligt boven de baarmoedermond
 • Bloedingen tijdens de zwangerschap
 • Afwijkingen aan baarmoeder of bekken
 • Geschiedenis van premature arbeid of het te vroeg breken van de vliezen
 • Een keizersnede gehad in de afgelopen 2 jaar
 • Waterhoofd
 • Te weinig vruchtwater
 • Aanwezigheid van Rhesus-antilichamen

(bron: Obstretics and Gynecology in Chinese Medicine van Giovanni Maciocia)

Alhoewel er binnen de TCG verschillende meningen bestaan over de contra-indicaties, wil ik als therapeut alleen maar de moxabehandeling uitvoeren als er geen gecompliceerde stuitligging is. (zie onderstaande afbeelding)

De voordelen van een moxabehandeling in het kort

 • De natuurlijke, spontane draaiing van de baby wordt gestimuleerd.
 • Het is veilig voor moeder en kind.
 • De behandeling is pijnloos en heeft geen bijwerkingen.
 • Na een persoonlijk consult voer jij of je partner de dagelijkse behandelingen thuis zelf uit.

Als moxatherapie toch niet werkt

Als je baby in stuit blijft liggen, kan je een uitwendige versie laten doen door de verloskundige of gynaecoloog. Hierbij wordt geprobeerd de baby handmatig van buitenaf te draaien. De kans van slagen is hierbij groter als je eerst moxa-therapie en voetreflexologie hebt gedaan.
Sommige baby’s laten zich niet omdraaien of gaan na een draaipoging toch weer met hun billen naar beneden liggen. In dat geval sta je voor de keuze tussen een geplande keizersnede en een vaginale stuitbevalling. Je verloskundige of gynaecoloog kan je de voor- en nadelen van beide opties uitleggen, zodat je zelf een goede afweging kunt maken.