Menu ☰
obstipatie-constipatie-verstopping

Obstipatie (constipatie, verstopping)

lastig en pijnlijk

Wat is obstipatie?

Het ervaren van obstipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. Daarnaast kan de harde ontlasting ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van verstopping. Ondanks dat er meestal geen ernstige gezondheidsproblemen aan ten grondslag liggen, voel je je veel beter als de stoelgang weer normaal verloopt.

Wat zijn de symptomen van verstopping?

Wat zijn de symptomen van constipatie? Wanneer u een verstopte dikke darm heeft, kan het lichaam zich niet goed ontdoen van afval. Als dit proces te lang doorgaat, kan het leiden tot verschillende problemen, zoals krampen en een opgeblazen gevoel. U kunt ook pijn in uw onderbuik of rugstreek krijgen wanneer het poepen moeilijk wordt. Uw ontlasting wordt hard en droog, waardoor een bezoek aan het toilet nog pijnlijker wordt. En als u niet regelmatig poept, is de kans groot dat u later aambeien krijgt.

Mogelijke oorzaken van constipatie

Er kunnen veel verschillende redenen zijn, waardoor het op kan treden. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Te weinig vezels
  • Niet genoeg vers fruit en verse groenten
  • Uitdroging door te weinig water te drinken
  • Een gebrek aan beweging, wat spierspasmen in de dikke darm kan veroorzaken
  • Constipatie veroorzaakt door medicatie of bepaalde ziekten

Wat kunt u doen bij obstipatie?

Naast het letten op uw voeding, kunnen alternatieve geneeswijzen ook heel waardevol zijn. Zowel diarree als verstopping kunnen te wijten zijn aan een slecht werkend microbioom.  Dit kan flink verbeterd worden met low-level-lasertherapie. Deze therapie vorm combineer ik met voetreflexologie en/of acupunctuur. Ik heb hier in mijn praktijk al heel goede resultaten mee bereikt.

Lees hier een artikel over voetreflexologie bij darmproblemen uit het vakblad voor natuurlijke en integrale gezondheidszorg

Ook baby’s kunnen moeite hebben met poepen

Als u met uw kindje bij mij komt voor een behandeling, geef ik u tips mee hoe u zelf de voetjes van uw baby kunt masseren. Ik geef ook workshops waarbij ik u 3 massages aanleer gericht op de spijsvertering, beter slapen en het algemeen welzijn van de baby.