Menu ☰
Auriculotherapie

Auriculotherapie

Pijnbestrijding en genezing door het behandelen via de oren

Auriculotherapie wordt ook wel ooracupunctuur genoemd omdat men meestal met naalden in het oor prikt. Eigenlijk is het een vorm van reflexzonetherapie. Ik gebruik op het oor doorgaans de laserpen, dit is volledig pijnloos.

Auriculotherapie is heel effectief voor pijnvermindering.

Het pakt niet alleen de oorzaak aan, maar er wordt tevens gebruik gemaakt van extra punten die samenhangen met de beleving van de pijn. Voorbeelden daarvan zijn het “Nulpunt” en een punt van de frontale cortex. Globaal gezien heeft Nulpunt te maken met een gevoel van slachtoffer zijn of hulpeloosheid; het punt van de frontale cortex is geassocieerd met angstreductie. Het prostaglandinepunt helpt o.a. bij ontstekingen en reduceert het ervaren van pijn.

Wat vinden we allemaal in het oor?

Het oor lijkt op een omgekeerde embryo. Het oorlelletje is het hoofdje, de rand in het oor de wervelkolom, de kronkelige lijnen binnen in het oor het opgekrulde lijfje. Ook organen zoals de longen, nieren, maag, darmen,… en weefsels zoals bloedvaten, zenuwen,… zijn in het oor te vinden.

Hoe ga ik te werk bij auriculotherapie?

Reactionaire reflexpunten in het oor worden tijdens de auriculotherapie opgezocht met de laser puntenzoeker. Doordat de puntenzoeker een binnen- en een buitenring heeft die de huidweerstand meet, kan hij de “actieve” punten vinden. Dit betekent dat de huidweerstand verschillend is tussen de 2 ringen. Het oor geeft zelf aan welke punten behandeld dient te worden, zo heb je veel meer kans op succes! Vervolgens behandel ik deze punten met de laser. Dit is volledig pijnloos.
Auriculotherapie is altijd een klein onderdeel van mijn behandelingen. Het is een aanvulling op voetreflex, cupping en acupunctuur op het lichaam.

Lasertherapie helpt om te stoppen met roken

Om te stoppen met roken is auriculo een perfecte methode. De ontwenningsverschijnselen zijn weg door 1 behandeling, waardoor het makkelijker wordt om de rookgewoonte te doorbreken.

Ontstaansgeschiedenis van auriculotherapie

Het is een originele en veelbelovende techniek ontwikkeld door Paul Nogier vanaf 1966. Zo gebeuren soms ontdekkingen per ongeluk. Paul Nogier merkte toevallig toen hij een lichte druk op het oor uitoefende, een afname of toename van de radiale pols. De snelheid veranderde niet, maar het leek erop dat de radiale pols sterker of zwakker werd. Dit fysiologisch fenomeen noemde hij VAS.: Vascular Autonomic Signal. Dit fenomeen duurt meestal ongeveer 3 pulsen en weerspiegelt een aanpassing van het lichaam aan een nieuwe elektromagnetische situatie.
Samen met dr. embryoloog Bourdiol heeft hij een volledige oorkaart uitgewerkt, waarop alle lichaamsdelen en organen terug te vinden zijn. In het begin werkte ook Nogier met naalden. Als jaren later ook de laser in de geneeskunde zijn intrede deed, heeft hij de methode verfijnd door ook bepaalde frequenties aan toe te voegen. Afhankelijk van welk orgaan of lichaamsdeel, worden er verschillende frequenties gebruikt in de auriculotherapie. Deze worden aangeduid met de term “nogierfrequenties”. Decennia daarop werd de methode verder uitgewerkt door dr. Bahr en Reiniger.