Menu ☰
burn-out

Stress / Burn-out

Heeft u last van stress of burn out klachten?

Ervaart u stress of heeft u last van burn out klachten in uw leven? Dan moet u er NU iets aan doen om stress te verminderen. Veel mensen onderschatten de langdurige gevaren op lange termijn. Er wordt gedacht: Ach, het zal wel meevallen. Stress hoort er nu eenmaal bij. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Langdurige stress kan uitmonden in burn-outst

Een gevolg hiervan is ook een beschadiging van je lichaam. De hormonenhuishouding en het immuunsysteem kunnen geheel van slag raken. Chronische stress en burn-out kunnen resulteren in blijvende negatieve effecten in de hersenen.

Stress heeft ook invloed op het cholesterolgehalte. De hersenen geven een signaal af aan de bijnieren om adrenaline aan te maken. Adrenaline is een noodzakelijk functioneel hormoon, dat het lichaam voorbereidt op een bedreigende situatie. De brandstofreserves worden aangesproken, waardoor vetzuren in de bloedcirculatie worden opgenomen. De spieren worden aangespannen, de hartslag gaat fors omhoog en het lichaam is gereed om te vechten of te vluchten.

Vechten en vluchten doen we normaal gesproken sinds lange tijd niet meer. De vetzuren die als brandstof bedoeld waren, blijven in de bloedcirculatie zitten, met als gevolg een verhoging van het cholesterolgehalte. Uiteraard gebeurt dit niet als je een keer gestresst bent. Het lichaam kan veel hebben en zal zich na een tijd weer herstellen. Bij chronische stress ligt burn-out op de loer.
Het immuunsysteem kan dan aangetast worden, dit hangt direct samen met het hormoonsysteem.

Voortdurende spanning beïnvloedt het immuunsysteem negatief.

Onder invloed van stresshormonen produceert het immuunsysteem signaalstoffen die via de invloed op de hersenen vermoeidheid kunnen veroorzaken. Dit soort ingewikkelde processen zit achter stress en burn-out.

Ook heeft langdurige spanning relaties met onder meer ME (Myalgische Encefalomyelitis),
CVS  (Chronisch vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie. Burn-out gaat onder andere gepaard met extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en labiliteit van het autonome zenuwstelsel. Deze worden veelal aangeduid als functionele klachten. Er worden dan geen organische oorzaken gevonden. Er bestaan (nog) geen instrumenten om dergelijke klachten te meten, dus worden ze genegeerd.

Vaak wordt dan gezegd dat het ‘tussen de oren zit’. Dat klopt en is ernstig, aangezien de hersenen ook een orgaan zijn, die bovendien het hele lichaam aansturen. Burn-out klachten zijn daarom een serieus, niet te ontkennen en weg te cijferen probleem, dat u moet proberen te voorkomen.

U zult het stresspatroon moeten doorbreken. Voetreflexologie ondersteunt u bij dit proces doordat u lichamelijk weer in balans komt. U begint dan weer ‘het bos door de bomen te zien’ waardoor u evenwichtiger in het leven gaat staan en beter beslissingen zult kunnen nemen zonder uzelf weg te cijferen.

Wilt u er nu iets aan doen? Neem contact met me op!