Menu ☰
eicel met sperma

problemen met vruchtbaarheid?

natuurgeneeskunde is een eerste stap

voetmassage tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Gun uw lichaam wat extra zorg

moxatherapie bij stuitligging

moxatherapie bij stuitligging

voorkomt vaak een manuele stuitdraai

voorbereiden op de bevalling

een aanrader vanaf week 36

Voetreflex Zwangerschap

Na de bevalling

gun uw lichaam wat rust om beter te herstellen

Voetreflexologie bij baby's

Voetreflexologie bij baby's

masseer de kwaaltjes weg

Voetreflexologie en acupunctuur zijn een mooie aanvulling

op de begeleiding die u krijgt van de verloskundige of gynaecoloog. In  Duitsland worden deze behandelwijzen standaard aangeboden. Elke aanstaande moeder kan er zich laten bijstaan door een gespecialiseerd Heilpraktiker. In Nederland begint nu de interesse te komen omdat men de vele voordelen ervan inziet.

Tijdens de zwangerschap kan ik op een veilige manier zorgen voor verlichting van ongemakken zoals  misselijkheid, brandend maagzuur, bekkenpijn, obstipatie, vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, ….
Is er sprake van stuitligging, dan kan d.m.v. moxatherapie het kind gestimuleerd worden om spontaan te draaien. Zo kan een externe stuitdraai, een stuitbevalling of een keizersnede vermeden worden.
Nadert u de bevallingsdatum, maar wilt u voorkomen dat u moet worden ingeleid door de gynaecoloog, dan kan acupunctuur ervoor zorgen dat het natuurlijke proces versneld wordt, (zodat een thuisbevalling mogelijk blijft).
De partner krijgt dan ook tips mee welke acupressuurpunten hij kan masseren om de bevalling soepeler te laten verlopen en draaglijker te maken voor de vrouw.

(voor de verzekering is geen verwijzing van arts of verloskundige nodig, zelf vind ik het al therapeut prettig dat u met hen bespreekt dat u ook door mij wordt begeleid)

Na de bevalling zorgt voetreflexologie voor vlugger herstel en kan ik u korte baby-voetreflexmassages  aanleren. Zo  kunt u zelf de kwaaltjes bij uw kindje wegmasseren. Het werkt niet alleen therapeutisch: het versterkt ook de emotionele band met uw kindje en het is heel ontspannend.

Tal van mogelijkheden dus. Klik de onderstaande titels aan voor meer informatie.

 

Problemen met zwanger worden?

Eén op de zeven stellen heeft te maken met onvruchtbaarheidsproblemen.

Heeft u moeite met zwanger worden, overweeg dan zeker eerst deze vormen van natuurgeneeskunde, alvorens een medisch traject in te gaan van IVF wat emotioneel uitputtend, duur en tijdrovend is.
Voor vrouwen is er een lange lijst van mogelijke blokkades, waaronder hormonale onevenwichtigheden, polycysteuse eierstokken (PCOS),  endometriose, vleesbomen, onregelmatige menstruatiecycli en natuurlijk stress. Problemen bij mannen omvatten een laag aantal spermacellen, abnormale spermaproductie, buisblokkades, hormonale problemen die leiden tot een lager testosteron gehalte en chronische stress is een grote factor. Met behulp van voetreflexologie wordt het zelfgenezend vermogen van ons voortplantingsgebied in werking gezet.

Een belangrijk voordeel van de reflexologie is de balancering van het endocriene systeem, dat is de set klieren die de hormonen van het lichaam produceren. Hormonen spelen een sleutelrol in de vruchtbaarheid en zwangerschap en kunnen door stress worden beïnvloed. Reflexologie is een van de beste natuurlijke manieren om de interne systemen van het lichaam op een niet-invasieve maar toch effectieve manier te openen. Een aantal punten op de voet worden geassocieerd met de eicelproductie van een vrouw. Door het behandelen van deze gebieden kunnen onevenwichtigheden die een zwangerschap kunnen belemmeren gecorrigeerd worden. Vruchtbaarheid bij de man wordt zeker niet in de laatste plaats beïnvloed door stress. Voetreflexologie in combinatie met acupunctuur kunnen wonderen verrichten.

Heeft u moeite met zwanger worden, overweeg dan zeker eerst voetreflexologie, alvorens een medisch traject in te gaan van IVF wat emotioneel uitputtend, duur en tijdrovend is.

Ook is het belangrijk dat beiden (ook de man, want zijn DNA is 50 %) stoppen met roken. Dit vergroot niet alleen de kans op een bevruchting, maar ook de kwaliteit van de eicel/sperma. Bij voorkeur doen ze dat een paar maanden voor een geplande zwangerschap, want de eicel die over 3 maanden bevrucht wordt, is nu al aan het rijpen. Als de man op hetzelfde moment stopt, is het voor de vrouw makkelijker vol te houden (zien roken, doet roken)
Heeft u problemen met het stoppen met roken, overweeg dan zeker laseracupunctuur omdat dit de ontwenningsverschijnselen wegneemt. Neem een kijkje op https://stoprokenzeeland.nl/

Voetreflexologie en/of acupunctuur tijdens de zwangerschap

Voetreflexologie (al dan niet gecombineerd met acupunctuur) geeft ondersteuning tijdens de zwangerschap en zorgt voor verlichting van ongemakken zoals  misselijkheid, brandend maagzuur, bekkenpijn, obstipatie, vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vasthouden van vocht,….
Tevens zorgt de voetmassage voor een heerlijke ontspanning  voor jou en je ongeboren kindje.
Aan het eind van de zwangerschap hebben veel vrouwen het zwaar, de zogenaamde “laatste loodjes”.
Zeker dan is het fijn om gewoon even te kunnen genieten van een ontspannende behandeling.
Vanaf de 36e week zijn behandelingen ook gericht op het weker maken van de baarmoedermond. Dit zorgt ervoor dat de “arbeidsfase” tijdens de bevalling korter en efficiënter wordt.

 

Lees hier meer over Debra Betts, grondlegster van de acupunctuur tijdens zwangerschap en bevalling

Moxatherapie bij stuitligging

In Nederland worden ongeveer 200.000 baby’s per jaar geboren. Vlak voor de bevalling liggen er ongeveer 7000 in een stuitligging. In sommige gevallen probeert de verloskundige of gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Dit kan voor de moeder erg onaangenaam en belastend zijn. In sommige gevallen wordt voor een keizersnede gekozen, soms voor een stuitbevalling.

Als de baby in stuit ligt, is moxatherapie een eenvoudige en veilige manier om het draaien te ondersteunen. Belangrijk hierbij is niet te wachten tot op het laatste moment, maar bij voorkeur de behandeling te beginnen rond  week 33.  Hoe ik daarvoor tewerk ga, kunt u hier (aanklikken) lezen.

Bevalling voorbereiden met acupunctuur en voetreflexologie vanaf week 36

Enerzijds worden er vanaf de 36e week wekelijks acupunctuurpunten geprikt die ervoor zorgen dat de baarmoedermond weker wordt en dat de weeën korter en efficiënter worden.
Dit acupunctuurtraject wordt in Duitsland standaard aangeboden aan elke zwangere vrouw.

Anderzijds zorgen de voetreflexmassages ervoor dat de aanstaande moeder relaxter en fitter de bevalling tegemoet gaat.

Nader je de uitgerekende datum?

En wordt er gesproken over een inleiding, maar wil je toch graag dat het natuurlijk op gang komt? Ook al hebt u niet deelgenomen aan het voorbereidende traject, dan bent u toch welkom in mijn praktijk/ Voetreflex in combinatie met acupunctuur kan het natuurlijke proces van bevallen versnellen zodat u niet gestript of ingeleid moet worden. Door het aanprikken van specifieke acupunctuurpunten worden de hormonen gestimuleerd die instaan voor het op gang brengen van je bevalling. Tijdens dit laatste consult is het wenselijk dat de partner meekomt. Hij krijgt dan ook tips mee welke acupressuurpunten hij kan masseren om de bevalling op te wekken en te versnellen. Ik laat hem tijdens dit consult ook “oefenen” op zijn vrouw. Zij voelt dan aan of hij op het goede punt zit en of de uitgeoefende druk voldoende is.

Lees hier welke acupressuurpunten uw partner kan gebruiken tijdens uw bevalling

 

baby zichtbaar op de voet van een zwangere

Voetreflexologie vermindert pijn tijdens de bevalling

Klassieke acupunctuur is niet zo praktisch. sommige  vrouwen willen tijdens “de fase van arbeid” veel bewegen: rondlopen, hurken, som zelfs op handen en voeten staan… Dan wil je geen acupunctuurnaalden in je lichaam hebben. Auriculotherapie is dan een beter optie: uterus, shenmen en endocrien stelsel worden geprikt in het oor. Het TENS-apparaat  (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) wordt ook steeds vaker ingezet. Bespreek dit met de verloskundige.

Waarom voetreflexologie na de bevalling?

Negen maanden zwangerschap is best een aanslag op het lichaam en het heeft daarom weer maanden nodig om te ‘ontzwangeren’.
Ook de bevalling is zeer inspannend. Men zegt niet voor niets dat een bevalling te vergelijken is met het lopen van een marathon. De dagen hierna kun je dat goed voelen in je spieren. je lichaam moet “ontzwangeren”.
Een zwangerschap is fysiek zwaar en wordt vaak onderschat. Neem de tijd voor je herstel en verwacht niet te snel te veel van jezelf
Veel rust krijg je niet na de bevalling, want de zorg voor je lief klein kindje vraagt dag en nacht jouw aandacht. Naweeën, last van hechtingen, slapeloze nachten, of kraambezoek dat te lang blijft hangen, onzekerheden over de voeding en het ouderschap, etc. Velen krijgen er mee te maken.
Het is daarom helemaal niet vreemd dat je het zwaar kan hebben en niet de hele dag op een roze wolk zit. En ook al ben je nog zo gelukkig met je baby, je kan wel veel behoefte hebben aan een “heerlijk moment voor jezelf”.

Een voetreflexmassage zorgt niet alleen voor ontspanning, maar je lichaam herstelt sneller en het brengt je hormonen vlugger in balans.

Het krijgen van een kindje is een heftige en emotionele gebeurtenis. Een pas bevallen moeder ervaart een roller-coaster van gevoelens die mede veroorzaakt worden voor de veranderende hormonen in haar lichaam. Gevoelens van ultiem geluk tot onzekerheid over je nieuwe rol en soms ook kraamtranen en depressieve gevoelens.
Na de geboorte razen hormonen door je lijf om de baarmoeder weer te verkleinen, vocht af te drijven, de borstvoeding op gang te brengen, enz.
Deze hormonale veranderingen veroorzaken soms onverklaarbare emoties, een bekend voorbeeld hiervan zijn de plotse huilbuien “de zogenaamde baby-blues”.
Gelukkig wordt dit vanzelf meestal beter, maar dat betekent niet dat je binnen een week na de bevalling weer helemaal de oude bent. De zwangerschap en bevalling hebben veel energie gekost. Ook het ritme vinden van de baby kan zwaar zijn, met name ’s nachts.

Het is niet alleen therapeutisch, maar tevens een uurtje verwennerij voor jezelf. Het wordt grotendeels vergoed door de aanvullende verzekering, dus maak er gebruik van.

Lees hieronder het artikel uit het vakblad voor Natuurlijke en integrale gezondheidszorg over een wetenschappelijk onderzoek in India in 2021:

Voetreflexmassage vermindert pijn na bevalling

Babyvoetreflexologie is een heel geschikte methode bij allerlei kwaaltjes

In de buik van mama hoeft de baby niet zelf te eten of te ademen, daar zorgt de moeder voor via de navelstreng. Na de geboorte is het lichaam compleet en kan het zelf gaan ademen en eten, maar zijn er soms wat “opstartproblemen”. Babyvoetreflexologie is een aangename, natuurlijke manier om je baby hierbij te helpen. Het is een methode zonder medicijnen of medische ingrepen die heel effectief en vlug werkt bij baby’s.
Het helpt o.m. bij lucht in de darmen, reflux, obstipatie, buikpijn, en brengt verlichting bij oorpijn of bij het krijgen van tandjes. Huilbaby’s en kinderen die moeilijk inslapen of doorslapen hebben er eveneens veel baat bij. En…. een rustige baby geeft de ouders ook hun rust. Elke massage is sowieso goed voor het hechtingsproces, zelfs bij grote kinderen. Daarnaast helpt het ook om te ontstressen.

U kunt kiezen voor losse consulten van 30 min van een baby tot 6 maanden: € 35 (volledig vergoed door bijna alle aanvullende verzekeringen)

Maar als u en uw kindje aanvullend verzekerd zijn, is onderstaand totaalpakket een aanrader.

  • 1 volledige therapeutische voetreflexbehandeling van de moeder van 1 uur, t.w.v. € 70. Hierbij ervaart u hoe zo’n behandeling aanvoelt en wat voetreflexologie met u doet.
  • 3 therapeutische massages van de baby van elk 30 min waarbij u ook thematische massages krijgt aangeleerd om thuis bij uw kindje toe te passen
  • Een mooi geïllustreerde brochure met gedetailleerde uitleg over de 3 massages gericht op buikkrampen, beter slapen en het doorkomen van de tandjes.

Deze 4 massages worden individueel in mijn praktijk gegeven, telkens met 1 week ertussen.
€ 70 + 3 keer € 35 = € 175 (na elke behandeling krijgt u een factuur mee)
De 4 massages worden bijna volledig vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering. Deze behandelingen vallen onder het kopje aanvullende geneeswijzen. Check daarom eerst uw polis. De meeste verzekeraars vergoeden € 40 per keer, waardoor de 4 massages samen u maar € 25 kosten.

Geen verwijzing van arts nodig.

vergoedingen verzekeraars 2022 voor reflexologie