In Nederland worden ongeveer 200.000 baby’s per jaar geboren. Vlak voor de bevalling liggen er ongeveer 7000 in een stuitligging. In sommige gevallen probeert de verloskundige of gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Dit kan voor de moeder erg onaangenaam en belastend zijn. In sommige gevallen wordt voor een keizersnede gekozen, soms voor een stuitbevalling.
Moxa bij stuitligging
Als de baby in stuitligging ligt, is moxatherapie een eenvoudige en veilige manier om het draaien te ondersteunen. Belangrijk hierbij is niet te wachten tot op het laatste moment, maar bij voorkeur de behandeling te beginnen rond de 33e-34e week. Als acupuncturiste verwarm ik acupunctuurpunt Blaas 67 met een moxastick. Vanuit mijn achtergrond als voetreflexologe masseer ik de voeten op een manier die de baarmoeder ontspant en het draaien van het kind stimuleert.
Vervolgens leer ik u hoe u thuis de moxabehandeling zelf kunt uitvoeren (of uw partner). Dit moet gedurende 10 dagen dagelijks 2x een half uur worden herhaald.
Tijdens de consulten bij de verloskundige of gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd. Immers, eens de baby in de goede positie is gedraaid, moet er met de moxabehandelingen worden gestopt.
Het Dr. Ineke van den Berg heeft in 2010 in het Erasmus MC een onderzoek gedaan naar de moxatherapie bij stuitligging. Ze concludeert dat moxa-therapie bij 33 weken zwangerschapsduur leidt tot beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34%).
Wilt u een filmpje bekijken over moxatherapie bij stuitligging
Wat is moxa?
Moxa is een kruid (bijvoetkruid of Artemisia Vulgaris) waarmee bepaalde punten gestimuleerd worden door warmte. Deze warmte wordt verkregen door een brandende moxastaaf boven de huid of de naald te houden. De meeste mensen ervaren dit als heel aangenaam.
Contra-indicaties
Omdat in de volgende gevallen moxatherapie verboden is, voer ik alleen maar de moxabehandelingen uit nadat u dit heeft overlegd met de gynecoloog of verloskundige.
- placenta ligt boven de baarmoedermond
- bloedingen tijdens de zwangerschap
- afwijkingen aan baarmoeder of bekken
- geschiedenis van premature arbeid of het te vroeg breken van de vliezen
- een keizersnede gehad in de afgelopen 2 jaar
- waterhoofd
- te weinig vruchtwater
- aanwezigheid van Rhesus-antilichamen
(bron: Obstretics and Gynecology in Chinese Medicine van Giovanni Maciocia)