Menu ☰
Ouderen Voetreflex

In de ouderenzorg

Voetreflexmassage brengt rust bij dementie

Voetreflexmassage brengt rust, ook bij ouderen, zelfs bij dementie als de wereld beangstigend op je afkomt.

Voetreflexmassage bij ouderen: zowel thuis als in het verzorgingstehuis

De voetreflexmassages kunnen worden gegeven in verzorgingstehuizen, eventueel tijdens het snoezelen, maar ook thuis. Door de voeten te behandelen, wordt de aandacht naar beneden gehaald…uit het hoofd, zo hoeven mensen even niet na te denken en kunnen ze tot rust komen. Alle ouderen genieten hiervan. Als voetreflextherapeute geef ik massages op de voeten en maak gebruik van zachte olie en ontspannende muziek. Masseren heeft een heilzame werking. De behandeling wordt op een rustige en respectvolle manier uitgevoerd. De mensen voelen en zien letterlijk dat er aandacht voor ze is. Hierdoor verandert de intonatie van de stem, de gezichtsuitdrukking wordt zachter en worden ze heel rustig. Massage geeft vertrouwen, innerlijke kalmte en troost. Verdriet en sterke emoties als boosheid, verzachten zichtbaar. Ook de ademhaling gaat gelijkmatiger. Door de innerlijke rust ontstaat er een gevoel van tevredenheid.

Voetreflexmassage uitermate geschikt voor ouderen met dementie

De behandelingen zijn uitermate geschikt voor mensen met dementie; zij hebben vaak last van stress. Communiceren wordt steeds moeilijker, ze voelen zich onbegrepen en worden hierdoor soms angstig, boos of verdrietig. Door de voetreflexmassage kunnen ze alles even loslaten. Dat heeft veel positieve effecten op hun welzijn, zowel geestelijk als lichamelijk.  Ze hoeven even helemaal niks, ze mogen ontvangen. Het geeft een extra moment van rust, liefdevolle aanraking en aandacht.
In 2018 verscheen een afstudeerscriptie over voetreflexologie bij dementie  Het resultaat is verbluffend. Het is echter nog niet gebruikelijk in Nederland en past zeker niet in het tijdbeeld van bezuinigingen en efficiëntie. Daardoor wordt de meerwaarde ervan zwaar onderkend. Dit is een groot gemis.

Uiteraard hebben alle ouderen baat bij voetreflexologie, niet alleen dementerenden.