Menu ☰
Recensies van Voetreflex-totaal bij kanker

Voetreflexologie bij kankerpatiënten

wetenschappelijke onderzoeken

Voetreflexologie bij kankerpatiënten: In praktijken komen er steeds meer cliënten die tijdens de reguliere behandelingen van chemokuren, bestralingen en/of operaties ondersteuning zoeken bij therapeuten. Maar ook nadat ze klaar zijn met de reguliere behandelingen zijn er nog veel klachten waarvoor ze hulp zoeken.
Kanker is geen contra-indicatie voor massage, zolang het maar wordt gegeven door een therapeut die op de hoogte is van de medisch reguliere en de natuurgeneeskundige aspecten van de ziekte. Die de behandelingen, de bijwerkingen alsmede de voetreflexmassagetechnieken beheerst en bovendien kan omgaan met de emotionele aspecten van deze ziekte.

3 wetenschappelijke onderzoeken

 •    Aanvullende voetreflexbehandeling bij radiotherapie goed voor borstkankerpatiënten
  (Israëlische Sheba Medical Centre, 26 juni 2017)
 •    Kan VoetreflexPlus™ therapie de bijwerkingen van de chemokuren bij patiënten met borstkanker verminderen?
  (Amphia Ziekenhuis te Breda, 13 augustus 2014)
 •    Voetmassage of voetreflexmassage bij darmkankerpatiënten
  (Universiteit Ankara 19 september 2017)

 

Aanvullende voetreflexbehandeling bij radiotherapie goed voor borstkankerpatiënten

https://www.vnig.nl/nieuws/voetreflexbehandeling-radiotherapie/
26 juni 2017

Onderzoekers concluderen dat reflexologie een gunstige invloed heeft op kwaliteit van leven, slaap en vermoeidheid niveaus bij borstkankerpatiënten die een radiotherapie behandeling krijgen.
De afdeling oncologie van het Israëlische Sheba Medical Centre biedt vrouwen met borstkanker de keuze voor aanvullende voetreflexmassages naast radiotherapie aan. De groep vrouwen die deze aanvullende zorg graag wil, ontvangt vervolgens een keer per week gedurende tien weken een voetreflexmassage, naast radiotherapie.
Artsen en therapeuten in de kliniek wilden de eventuele meerwaarde van deze aanvullende behandeling in kaart brengen en starten een onderzoek naar de invloed van reflexologie bij radiotherapie op kwaliteit van leven, slaap en vermoeidheid. Ze vergeleken daarbij de groep vrouwen die wel voetreflex-behandelingen wilden ondergaan met de groep vrouwen die liever alleen radiotherapie ondergingen.
In totaal namen 72 vrouwen met borstkanker deel aan het onderzoek. Na 5 weken bleken vrouwen in de reflexologie-groep minder vermoeid. Kwaliteit van leven ging achteruit in de controlegroep, terwijl deze in de behandelde groep de gehele behandelperiode intact bleef. De slaapkwaliteit verbeterde in de behandelgroep, ten opzichte van de controlegroep en er werd een significant verschil in pijn tussen beide groepen waargenomen (Tarrasch et al., 2017).

Bron:
Tarrasch, R., Carmel-Neiderman, N. N., Ben-Ami, S., Kaufman, B., Pfeffer, R., Ben-David, M., & Gamus, D. (2017). The Effect of Reflexology on the Pain-Insomnia-Fatigue Disturbance Cluster of Breast Cancer Patients During Adjuvant Radiation Therapy. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, acm.2017.0023.

Kan VoetreflexPlus™ therapie de bijwerkingen van de chemokuren bij patiënten met borstkanker verminderen? Onderzoekspilot in het Amphia ziekenhuis in Breda:

13 augustus 2014

Total Health kreeg de kans in het Amphia Ziekenhuis te Breda een pilotonderzoek op te zetten naar vermindering van de bijwerkingen van een chemokuur bij patiënten met borstkanker, met behulp van VoetreflexPlus™-therapie. De te onderzoeken items waren: misselijkheid, pijn, angst en vermoeidheid. Er werd al wel duidelijk dat met name de misselijkheid bij veel mensen aanmerkelijk minder werd, dat patiënten minder nerveus waren en dat bijwerkingen minder ernstig leken.
Het onafhankelijk onderzoeksbureau Soffos heeft alle gegevens in kaart gebracht.

Het volledige onderzoeksverslag kunt u vinden op https://www.totalhealth.eu/customers/totalhealth.ziltsysteem.nl/documents/Kennispunt/wetenschappelijk/20140831%20Verslag%20pilot%20tbv%20Amphia.pdf

Enkele bevindingen van patiënten:

Als de massage een meerwaarde had voor u, wat was dan voor u het meest belangrijke wat de massages u hebben gebracht?

 • Ik voelde me minder misselijk. Het dode gevoel in mijn tenen was na een behandeling ook een paar dagen minder.
 • De massages hadden op meerdere (gezondheids)gebieden een positief effect op mij. Om te beginnen was het een ‘verwen cadeautje’. Naast de lichamelijke weldadige uitwerking was het ook een stukje individuele persoonlijke aandacht tijdens een onprettige behandeling en dus een welkome afleiding. Verder heb ik de indruk dat mijn algeheel lichamelijk welbevinden een ‘boost’ kreeg door de massages.
 • De massage gaf voornamelijk een ontspannend gevoel ter plekke wanneer de massage werd gegeven. Voor mij meer ontspanning en minder pijn.
 • Ik kreeg rust, slapen ging veel beter, geen onrust. Mijn voeten deden minder pijn na het behandelen. Ik voelde me gesterkt en het voelde ook nog goed. De tintelingen bleven even weg dus minder pijn.
 • De doorbloeding.
 • De tintelingen in mijn voetzool namen in de loop van de tijd af. Meer energie om de klachten te doorstaan.
 • Omdat ik veel pijn aan mijn benen heb na de chemotherapie heb ik de massages als heel weldadig ervaren en ook de littekens aan mijn benen zijn minder pijnlijk geweest daarna.
 • Dat je direct aan kan geven wat je klachten zijn waar je last van hebt en dat er dan meteen iets mee gedaan wordt. Je wordt direct begrepen en er wordt uitgelegd wat je er zelf mee kan doen. Ik vind het heel fijn dat je dit dan tijdens je kuur krijgt. Het leidt af en de tijd dat je daar zit gaat sneller, het is gewoon lekker relaxed zitten in je stoel. Ik vond het een leerzaam moment.
 • Voetreflexmassage nog nooit gehad vind het heel interessant iets, de uitleg en advies wat ik gekregen vind ik een verrijking maar ook voor de medische wereld. Ik werk zelf met verstandelijk gehandicapte kinderen ik vind het voor mijn doelgroep een nieuwe uitdaging.
 • Het haalt je klachten weg of verlicht of vermindert je klachten, vind het een goede afleiding tijdens de kuur. Vind het wel goed passen op de oncologie dagbehandeling.
 • Rust en ontspanning en nadien leek het erop dat ik minder last had van de chemo bijwerkingen.
 • Prettig gevoel in voeten en onderbenen.
 • Het was wel een geweldige ervaring en het was zalig.
 • Kan niet beoordelen of het een toegevoegde waarde had.
 • Rust en ontspanning tot dagen naderhand.
 • Er werd iets prettigs met mijn lichaam gedaan ipv iets noodzakelijks. Ik werd verwend ipv behandeld

Lees recensies van mijn eigen cliënten

Voetmassage of voetreflexmassage bij darmkankerpatiënten 

https://www.vnig.nl/nieuws/voetmassage-voetreflexmassage-darmkankerpatienten/
19 september 2017

Voetreflexologie zet men in de praktijk mede in om pijn te stillen, ook bij mensen met kanker. Uit eerste studies blijkt, dat de behandeling de hersenen stimuleert pijnstillende stoffen af te scheiden.

Aan de Universiteit van Ankara werd onderzoek uitgevoerd in hoeverre de voetreflexmassage meerwaarde heeft ten opzichte van een in tijdsduur vergelijkbare voetmassage. De twee verschillende voetbehandelingen werden gegeven gedurende een periode van vijf weken aan zestig mensen met darmkanker die radio- en chemotherapie ondergingen.

Deelnemers werden verdeeld over drie groepen; een groep ontving voetreflexmassage, een groep ontving voetmassage en een groep ontving standaardzorg. De voetmassagegroep werd gemasseerd volgens een verpleegkundig protocol, gebruik makend van klassieke massagetechnieken. De voetreflexmassage werd uitgevoerd op geleide van de symptomen van de deelnemers. Deelnemers werden twee keer per week gemasseerd of van een voetreflexmassagebehandeling voorzien.

De klassieke voetmassage was effectief in het verminderen van pijn en de frequentie van een opgeblazen gevoel, terwijl de voetreflexmassagegroep een vermindering van pijn en vermoeidheid, een vermindering in de frequentie van een opgeblazen gevoel en urineren bewerkstelligde. Deze verbeteringen leidden tot een verhoging in de kwaliteit van leven (Uysal, Kutlutürkan, & Uğur, 2017)

Bron:
Uysal, N., Kutlutürkan, S., & Uğur, I. (2017). Effects of foot massage applied in two different methods on symptom control in colorectal cancer patients: Randomised control trial. International Journal of Nursing Practice, 23(3), e12532.